2014. október 5., vasárnap

HOUG Szakmai Nap 2014

Pár napja rendezték a HOUG Szakmai Napot, idén másodjára. Szeptember 21. óta vagyok HOUG tag, és nagyon boldog voltam, hogy máris bekukkanthatok ebbe a közösségbe egy nyílt, ingyenes szakmai napon. Kicsit kételkedve vártam, nem tudtam, mennyire illeszkedek a közösségbe, de elégedetten és jókedvűen jöttem haza a nap végén.

Három szekció volt, engem az adatbázis érdekelt, így végig a Tölösi II. teremben ültem. Voltak olyan előadások is, melyek nem szorosan az érdeklődi körömhöz tartoztak (üzemeltetés, monitorozás), de mindegyiket figyelmesen végighallgattam, mert érdekesek, informatívak voltak. 

A rendezvény a Krisztina körúton, a Magyar Telecom Székházban volt. Gyors regisztráció a hatalmas aulában, majd finom, ropogós tepertős pogácsa, egy palack ásványvíz és már ültem is le a 3. sorba, várva Dr. Magyar Gábor, HOUG-elnök köszöntőjét. 

Az első szünetig két előadást hallhattunk. 


A digitális univerzum adatvilága - Dr. Benczúr András, ELTE

Nagyon érdekes előadás volt, némi nosztalgiával és filozofikus gondolatokkal fűszerezve. Nem emlékszem pontosan, hogy mióta, de évtizedek óta foglalkozik az adatok tárolásával. Elmesélte a kapcsolatát az Oracle-el, ami a 70-es évekig nyúlik vissza, valamint azokról az eszközökről, számítógépekről tartott rövid történelmi előadást, amikkel kezdte a munkáit. Elmondta, hogyan halmozódnak fel egyre több adatok, milyen bonyolultságot visz ez az életünkbe. Szerinte a kérdések és válaszok exponenciálisan nőnek, egyre nagyobb az adatmennyiség, melyek bonyolultsága is egyre nő. Nem véletlen tehát, hogy az algoritmusok világát éljük.  


Személyes siker tényezői az amerikai vállalati kultúrúban az NI példája alapján
Pajor Ferenc, IT igazgató - National Instruments Hungary Kft.

Betekintést nyertünk kicsit a cég kultúrfalai mögé. Az NI a legnagyobb Oracle felhasználói cég Magyarországon. Ahhoz, hogy ezt elérjék, nagy segítség volt az amerikai cégműködés kultúra implementálása. Néhány jó tanács, amiket feljegyeztem tőle:
  • ismerd az erősségeid
  • vállalj speciális feladatokat
  • keresd a kihívásokat
Azt hiszem ezek valóban megfontolandóak, hiszen az IT szakmában ezek mondhatni, személyiségi jegyekké kellene formálódjanak. 


Hogyan szerezzünk jó IT munkaerőt?  - kerekasztal beszélgetés

Szünet előtt sort kerítettünk a kerekasztal beszélgetésre is. Szerintem ez jól sikerült, azonban a konzekvenciák borzalmasak. Elhangzottak olyan számok, hogy 100-ból 5, de olyan is, hogy 1000-ből 8. Ez azt jelenti, hogy ilyen az alkalmazhatósági arány az egyetemről jött fiatal felnőttek közt. Motiválatlanok, felkészületlenek. A cégek komoly gondokkal küzdenek új munkaerő keresésével. Nincs, vagyis vannak, sokan vannak, de alkalmatlanok. 
Másik probléma, hogy egyre hamarabb kezdik meg a diákok a szakmai gyakorlatukat cégeknél, ennél fogva egyszerűen nincs idejük tanulni. Hiányoznak, kettessel átcsúsznak vagy egyszerűen befejezik az iskolát diploma nélkül. 

Az első rövid szünetben ittam egy finom, forró kv-t, sétáltam 10 percet és visszaültem, mert következett:


Adatbázis? Üzem? Adatbázisüzem? - Kovács József, JET-SOL Kft.

Nem passzol a profilomba, de érdekes volt. Felvázolt egy referencia architektúrát, és egy példán
keresztül beszélt nekünk az architektúra evolúciójáról. Hogyan kezdtünk egy webszervert üzemeltetni, amikor még minden egyetlen hardveren volt, és hogyan néz ki ez ma, közel 20 hardverrel, de még mindig csak egyetlen egy alkalmazásról beszéltünk. Igaz, közben kiegészült a kép: DB, alkalmazás szerver, web szerver, tűzfal, rac, georedundancia, backup szerverek, napló szerverek stb.. Sok munka, tehát amit lehet, automatizálni kell. 


12c upgrade kérdések - DB, RAC, OWB - Fehér Lajos, Omnit Solutions Kft.

Rövid bevezető után, miben megtudtuk, milyen upgrade lehetőségek vannak, arról beszélt, hogy
mennyire érdemes egyáltalán belevágni egy R1-es frissítésbe. Talán semennyire, hacsak nem, egy új feature indokol halaszthatatlan frissítést. Az ok az, hogy általában az R2 már egy jobban kiforrt, stabilabb kiadás szokott lenni. Ha mégis úgy dönt valaki, hogy frissít, akkor érdemes az Oracle ajánlás szerint az DBUA (DataBase Upgrade Assistant)-t használni. Viszont, ha ez megszakadt, akkor vége, nem folytatható, utána kézzel kell befejezni. De mindenek előtt fel kell készülni a frissítésre:
  • invalid objektumok ellenőrzése
  • audit rekordok ellenőrzése
  • szükségtelen komponensek törlése (upgrade idő csökkentésére)
  • recyclebin törlére (upgrade idő csökkentésére)
  • invalid userek, role-ok ellenőrzése
  • mentés, és visszaállítási terv elkészítése

Ebédszünet


Adatbázis QuickTalks
  • EUA AD integráció - számomra ez idegen volt
  • Gondolatok az SSD-ről - (Fehér Lajos) tanulságos volt
  • In-Memory Database - aki olvassa a blogom, tudja.. :)
  • Adatbázis monitorozás OpenSource "felügyeleti" rendszerrel - Zabbix (Tapsonyi Tamás, KSH)

Mai ETL elvárások és az ODI - Gollhofer Gábor, JET_SOL Kft.

Adattárházakban oly kevés gyakorlati tapasztalatom szinte a nullához konvergál, ezért itt csak pár dolgot írtam fel a papíromra:

  • GoldenGate (mint Oracle technológia)
  • Groovy
  • Knowledge Model (KM)

A bejegyzés hamarosan folytatódik..


Hasznos linkek




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése