2012. november 18., vasárnap

Egyről a kettőre - Célok!


Szerintem minden kis ambícióval rendelkező embernek szüksége van célokra. A cél, mindig egy állomás, sosem végállomás. Ha az egyik célunkat elértük, kell következő. Célokat nem mindig könnyű kitalálni. Az nem cél, hogy sikeres legyek, gazdag legyek, elégedett legyek.. ezek álmok, célnak nem jó. Egy jó cél meghatározása ennél konkrétabb. Legyen mérhető a teljesítés és folyamatos ellenőrzés érdekében. A cél meghatározásában segíthet a SMART modell.

SMART modell 

S  specific   (konkrét)
M  measurable (mérhető)
A  attainable (elérhető)
R  realistic  (reális)
T  timely     (időszerű)

Szerintem mindegyik egyértelmű, de beszéljünk róla kicsit. 

 

Specific

Fontos, hogy céljainkat pontosan megfogalmazzuk, mert a siker így válik mérhetővé. Fontos azért is, hogy tudjuk pontosan, merre tartunk. Azt mondják, csak az tud megérkezni, aki tudja merre tart. 

 

Measurable

Folyamatosan ellenőriznünk kell, hogy jó irányba tartunk-e. Ehhez mérhető célok kellenek, hogy egy adott időpontban ha megállunk, és visszatekintünk az elmúlt hetekre, hónapokra, akkor látható legyen a fejlődés. 

 

Attainable, Realistic

Egybe véve ezt a két pontot. Legyünk reálisak és elérhető célokat tűzzünk ki magunknak. Egy  célnak sok szerepe van az életünkben, de főleg a sikerélmény megszerzése! Kudarcokból nehezebb erőt meríteni, azokból tanulni kell. Sikerélmény viszont új lendületet, jó kedvet, inspirációt ad és nem utolsó önbizalmat! 

 

Timely

Ahogy egy 14 éves lány ne akarjon kismama lenni, mi se akarjunk egy 100 főt alkalmazó vállalat vezérigazgatója lenni azonnal. Mindenre meg kell érni. A vezetésre is. Figyeljünk arra, hogy a saját tempónkban akarjunk haladni. Ehhez fontos az önismeret. Pontosan kell ismernünk magunkat, a képességeinket, a pozitív és negatív tulajdonságainkat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése